Sunday, October 16, 2011

Zoo Taiping...Destinasi 'Must VISIT'


dah jemu tengok gajah di 'National Geographic' sekali sekala tengok 'live' pulak

Salam hormat kepada semua pembaca, semoga ceria dan sihat hendaknya..semoga anda lebih kaya dan berjaya!! Semacam satu ungkapan yang pernah atau selalu kita dengar..haha, tapi kalu 'masyuk' RM 50.00, keluar RM 60.00, usahkan nak kaya, nak senyum bagi nampak gigi pun susah. Penulis bukanlah seorang 'konsultan kewangan'(financial consultant), apatah lagi penasihat kekayaan (wealth advisor), kita semua sama sahaja,,insan yang tak kaya (jangan 'kayap' sudah).Walau di mana pun taraf dan kemampuan kita, ianya tidak bermakna kita langsung tak boleh makan pizza, makan ayam goreng KFC mahupun sekali sekala melancong, asalkan kita bijak merancang semuanya boleh dilakukan mengikut cara dan kemampuan masing-masing, insyaallah.

Mengikut sumber dari Tourism Perak, Zoo Taiping dan Nite Safari merupakan antara destinasi pilihan pelancong ke negeri Perak, ianya dipercayai merupakan Zoo paling tua dan mula-mula dibuka di Malaysia. Jadi, bukanlah sesuatu perkara yang pelik jika ianya menjadi lokasi pilihan 'mesti dilawati' jika anda ke Taiping, Perak.Selain zoo, adalah dipercayai terdapat dua lagi destinasi pelancongan di Taiping yang merupakan ikon pelancongan yang menjadi perintis di Malaysia iaitu Muzium Taiping dan Bukit Larut (wujud sebelum Cameron Highland dan Genting Highland). Jadi, tak rugi datang ke Taiping, banyak lagi destinasi pelancongan yang ada disini, untuk kali ni, jom kita menikmati gambar-gambar yang diambil penulis sewaktu melawat ke zoo Taiping baru-baru ini.

Info Zoo Taiping:
Bayaran Masuk

Dewasa : RM16.00
Kanak-kanak (3 -12 tahun) :RM10.00

DISKAUN

Rombongan dewasa (lebih 20 orang) dan warga tua (55 tahun ke atas): RM13.00
Rombongan kanak-kanak (3-12 tahun) (lebih 20 orang). : RM8.00

Waktu melawat

8.00 to 11.00 p.m
Dibuka setiap malam termasuk Cuti Umum.
8.00 to 12.00 a.m
Pada hari Sabtu dan malam sebelum Cuti Am.

memang tempat budak-budak menikmati dunia haiwan..

gambar ni diambil dari jarak 1 meter di depan pintu masuk

Soal penginapan tak perlu risau, dua buah homestay 4 bilik boleh ditempah dengan bayaran antara RM 150-RM170, kemudahan dapur disediakan. Kedua-dua 'house stay' yang terletak di Kamunting(rumah teres 2 tingkat) dan rumah teres (4 bilik, 2 bilik air) di Kuning Permai hanya terletak 10 minit sahaja ke destinasi pelancongan sekitar bandar Taiping.
Jika anda dari Kuala Lumpur, exit sahaja tol Changkat Jering, house stay kuning permai hanya terletak kira-kira 8 km dari tol. Manakala jika penginapan di Kamunting boleh exit tol Taiping Utara atau Kamunting, Taman Desa Jaya 6, terletak di belakang Hotel SSL Traders..
Akhir kata, selamat melancong(bukan melencong) kepada semua, anda tak perlu menjadi orang kaya untuk makan angin bersama keluarga. Selagi anda bijak membuat pilihan, insyallah,,anda akan lebih bijak dari orang yang berjaya!!

No comments:

Post a Comment